Alvleesklierkanker is een vorm van kanker die begint in de alvleesklier, een orgaan in de bovenbuik. Het is een van de ernstigste soorten kanker en blijft vaak onopgemerkt totdat de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Alvleesklierkanker kan zeer moeilijk te behandelen zijn omdat de ziekte vaak geen tekenen of symptomen vertoont totdat de ziekte zich al heeft verspreid.

 

Symptomen van alvleesklierkanker

De meest voorkomende symptomen van alvleesklierkanker zijn geelzucht (geel worden van de huid en de ogen), buikpijn, gewichtsverlies en verminderde eetlust. Andere, minder vaak voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel en onverklaarbare rugpijn. Als u een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om meteen medische hulp te zoeken, omdat een vroege diagnose de resultaten sterk verbetert.

 

Diagnose van alvleesklierkanker

Voor de diagnose van alvleesklierkanker worden meestal een lichamelijk onderzoek en beeldvormende tests, zoals CT-scans of MRI-scans, uitgevoerd. In sommige gevallen kan verder onderzoek nodig zijn, zoals endoscopische echografie (EUS) of laparoscopie (een minimaal invasieve procedure). Uw arts kan ook bloedonderzoek verrichten om te kijken of er verhoogde waarden zijn van bepaalde hormonen of enzymen die op alvleesklierkanker kunnen wijzen.

 

Behandeling van alvleesklierkanker

De behandeling van alvleesklierkanker is afhankelijk van het stadium waarin de diagnose wordt gesteld. Een operatie wordt meestal aanbevolen als de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt en biedt de beste kans op overleving op de lange termijn. Chemotherapie en bestraling worden echter ook gebruikt om meer gevorderde stadia van alvleesklierkanker te behandelen. Moleculaire gerichte therapie is een andere optie die wordt gebruikt om specifieke moleculen die verband houden met de groei en progressie van de tumor aan te pakken en zo de groei ervan te vertragen. Klinische proeven zijn ook beschikbaar voor degenen die nieuwe behandelingen of therapieën willen onderzoeken die buiten een klinische omgeving nog niet beschikbaar zijn.

Leven met alvleesklierkanker

Leven met alvleesklierkanker kan zowel emotioneel als lichamelijk moeilijk zijn, maar er zijn veel middelen beschikbaar die patiënten kunnen helpen om met hun aandoening om te gaan, waaronder steungroepen, veranderingen in levensstijl zoals stressverminderingstechnieken, dieetaanpassingen voor een betere voedingsinname, programma’s voor lichaamsbeweging gericht op krachttraining zoals yoga of tai chi, alsmede alternatieve behandelingen zoals acupunctuur of massagetherapie die door veel centra voor integratieve geneeskunde over de hele wereld worden aangeboden. Ondanks de ernst en de moeilijkheid van de beschikbare behandelingsmogelijkheden kunnen alvleesklierkankerpatiënten nog steeds hoop krijgen door toegang te krijgen tot deze middelen om hun emotionele welzijn te versterken terwijl ze vechten tegen deze dodelijke ziekte.