Als je het hebt over bouwfolie dan wordt dit met name in de bouwsector gebruikt als waterkering voor vloeren, gevels, wanden, daken, isolatie en afdichting. Een goed type bouwfolie heeft een goede ventilatie en is dampwerend. Ook is een goed type bouwfolie lucht- en waterdicht. Het biedt bescherming tegen vocht en schokken en zijn uitmuntende isolators, waardoor je energierekening aanzienlijk zal verminderen. Ook draagt bouwfolie bij aan een duurzaam klimaat. Maak je gebruik van de juiste bouwfolie, dan is er minder onderhoud nodig. Het advies is dan ook niet op bouwfolie te besparen en goede kwaliteit te kiezen. De meest gebruikte folies is de bouw zijn open gevelfolie, geperforeerde en gewapende wandfolie en spinvlies wandfolie of Milin Lamina 110.
De spinvlies wandfolie
Spinvlies wandfolie wordt gebruikt bij allerlei soorten muren. Maar ook wordt dit type bouwfolie gebruikt bij de bouw van chalets en dakconstructies. De bouwfolie kan zowel op harde als zachte ondergronden worden gebruikt en de folie kan snel en makkelijk worden vastgezet. Spinvlies wandfolie is een veelgebruikte bouwfolie in de bouw.
Wanneer bouwfolie onmisbaar is
Bij materialen met een grote zuigkracht zoals beton of bij poreuze vloeren is het gebruik van goede kwaliteit bouwfolie onmisbaar. Dan dient de bouwfolie als een beschermlaagje tussen de ondergrond en het beton. Wat het beton dan doet is minder snel uitharden doordat het bouwfolie de vochttransport blokkeert. Laat het beton niet te droog worden, want als dit wel het geval is kunnen er scheuren ontstaan. Ook kan bouwfolie gebruikt worden gecombineerd met draadstaal matten.
Voordelen van bouwfolie in het kort
Bouwfolie bij een betonvloer heeft verschillende voordelen. Zo voorkomt het optrekkend vocht in muren. Daarnaast laat het beton langzaam uitharden en biedt het een bescherming tegen vocht en koud.
Hoe je het beste bouwfolie kunt aanbrengen
Om van de voordelen van bouwfolie te kunnen genieten, is het zaak dat de bouwfolie op de juiste wijze wordt aangebracht. De ondervloer, het zand onder de betonvloer, moet vlak en geëgaliseerd gemaakt worden. Daarnaast moeten alle oude materialen verwijderd worden en gebruik je de bouwfolie alleen als de ondergrond geheel vlak en vrij is. Niet alleen moet de bouwfolie rusten op de grond, maar ook deels tegen een opstaande rand om opstijgend vocht te voorkomen. Houd rekening met een hoogte van ongeveer 20 cm. Boven de bouwfolie wordt vervolgens een stalen mat geplaatst, waar de betonvloer op wordt gestort.