Meer dan ooit staat data management in de belangstelling. Het is verstandig om veel kennis te hebben over data management, omdat de hoeveelheid data bij de bedrijfsvoering alleen maar toeneemt. Daarbij zal vast ook de behoefte zijn om op een efficiënte en effectieve wijze gebruik van te maken. Hoe beter je data op een goede wijze weet te gebruiken, hoe groter de voordelen zijn. Resultaten met data management kunnen leiden tot concurrentievoordelen, hogere winsten en lagere kosten. Belangrijk dus dat je weet wat data management is en wat je er mee kunt doen.

 

Wat zijn de doelen van data management?

Als je het over data management hebt, dan gaat het over het beveiligen, beheren, actualiseren en onderhouden van data. Er wordt bij data management gegevensbestanden gecontroleerd op verschillende mutaties en waar nodig is aangepast. Met aanvullende en nieuwe data van externe bronnen verrijk je bestaande bestanden. Door de koppeling met externe bestanden kan actueel houden van data steeds meer worden geautomatiseerd. Het doel van data management is dat de aanwezige data op tijd, betrouwbaar en compleet beschikbaar is als er toepassingen gebruik willen maken van deze data. Dit wordt mogelijk gemaakt met speciale bedrijfssoftware of andere soorten ICT systemen. Op basis van complete en goede data kun je het uitvoeren van bedrijfsprocessen optimaliseren en word je geholpen om juiste beslissingen te nemen.

 

Wat maakt data management zo belangrijk voor bedrijven?

Ben je in bezit van betrouwbare data, dan kan dit helpen voor het nemen van goede managementbeslissingen en het uitvoeren van bedrijfsprocessen. In sommige gevallen dwingen wettelijke bepalingen tot een gestructureerd beheer van data. Denk bijvoorbeeld aan persoonsgegevens. Echter kan de kwaliteit en betrouwbaarheid van data niet gegarandeerd worden als je deze data niet actief onderhoudt. Het is namelijk zo dat data snel verouderd en is verminderd of geheel niet meer te gebruiken. Naast data actueel houden is ook consistentie belangrijk. Als data in diverse databases zit en betrekking heeft op hetzelfde item, dan is het van belang dat je deze data in dezelfde database hebt. Er worden zodoende fouten in de spelling, zoals bij bedrijfsnamen of adresgegevens, niet gezien als twee bedrijven of twee adresgegevens. Desalniettemin is het belangrijk om als bedrijf je data management goed op orde te hebben. Je zult merken dat je er veel operationele en strategische voordelen mee behaalt. Data management wordt steeds belangrijker in de wereld en mag niet onderschat worden.