Wil je een webapplicatie laten bouwen? Of het nu voor je bedrijf, organisatie of persoonlijk gebruik is, het bouwen van een effectieve webapplicatie is geen kleinigheid. Het vereist zorgvuldige planning en overweging om iets te maken dat voldoet aan de behoeften van je gebruikers en dat goed functioneert. In deze blogpost bespreken we enkele belangrijke stappen en overwegingen bij het laten bouwen van een webapplicatie. We behandelen onderwerpen zoals het bepalen van functies, het vinden van het juiste ontwikkelteam, het budgetteren van het project, testprocessen en meer. Door deze richtlijnen te volgen kunt u ervoor zorgen dat uw webapplicatieproject van begin tot eind succesvol is!

Kies de juiste technologiestack

De eerste stap bij het laten bouwen van een webapplicatie is het kiezen van de juiste technologiestack voor het project. Het is belangrijk om na te denken over de doelen van je project en welke mogelijkheden nodig zijn om het succesvol te maken. Afhankelijk van je budget moet je misschien open source technologieën gebruiken zoals Node.js en MongoDB, of commerciële oplossingen zoals Microsoft Azure of Amazon Web Services (AWS). Daarnaast moet je frameworks evalueren zoals Ruby on Rails, AngularJS en React die de ontwikkeling kunnen versnellen.

 

Je gebruikers identificeren en begrijpen

De volgende stap is identificeren wie je gebruikers zullen zijn en begrijpen wat hun behoeften zijn. Dit omvat het onderzoeken van gebruikersdemografie, het begrijpen van gebruikerspersona’s en -gedrag en het creëren van gebruikersverhalen die beschrijven hoe ze zullen omgaan met de webapplicatie. Inzicht in de behoeften van gebruikers helpt om ontwerpbeslissingen te nemen die de applicatie intuïtiever en gebruiksvriendelijker maken. Probeer, indien mogelijk, feedback van gebruikers te krijgen tijdens de ontwikkeling om er zeker van te zijn dat aan de verwachtingen wordt voldaan.

 

Definieer uw vereisten

Als je de behoeften van je gebruikers goed begrijpt, kun je de vereisten voor je webapplicatie definiëren. Dit houdt ook in dat je moet beslissen welke functies nodig zijn om aan die behoeften te voldoen en tegelijkertijd binnen het budget te blijven. Begin met het inventariseren van alle noodzakelijke functies en bepaal vervolgens welke functies ‘must haves’ zijn en welke ‘nice-to-haves’ op basis van hun impact op het vervullen van gebruikersbehoeften. Rangschik vervolgens de features in sprints of batches, zodat de ontwikkeling in fases kan worden afgerond in plaats van alles in één keer.

 

Maak een gedetailleerd ontwerpplan

Het maken van een gedetailleerd ontwerpplan is essentieel om ervoor te zorgen dat de vereisten volledig worden begrepen voordat de ontwikkeling begint. Het plan beschrijft elke functie met het doel en de functionaliteit ervan, inclusief wireframes, mockups, diagrammen, navigatiepaden, enzovoort, zodat ontwikkelaars vooraf begrijpen wat er van hen wordt verwacht tijdens het hele proces. Het helpt ook om risico’s te beperken door potentiële problemen vroeg in het proces te identificeren, voordat het coderen begint.

 

Test vroeg en vaak

Een van de belangrijkste overwegingen bij het ontwikkelen van een webapplicatie is vroeg en vaak testen – met name unit tests die zich richten op individuele onderdelen van de code in plaats van volledige integratietests tegen het einde van de ontwikkelcyclus – omdat dit helpt de kwaliteit van de code te waarborgen tijdens de iteraties van de ontwikkeling en omdat ontwikkelaars zo snel eventuele problemen kunnen identificeren die zich eerder in het proces voordoen, zodat ze direct kunnen worden opgelost voordat ze verderop in het proces grotere problemen worden. Daarnaast moet het uitvoeren van bruikbaarheidstesten met echte gebruikers ook regelmatig gebeuren tijdens de ontwikkelcycli, zodat eventuele problemen met betrekking tot gebruiksgemak of functionaliteit ook snel kunnen worden aangepakt voordat de lanceringsdatum aanbreekt.