Het inschakelen van een arbeidsrecht advocaat is handig wanneer je in arbeidsrechtelijke kwesties terecht bent gekomen. Zij geven een heldere en concrete analyse van jouw situatie, met mogelijke risico’s en eventuele kosten. Ze kunnen je adviseren in de vervolgstappen, of jou bijstaan in deze vervolgstappen. Mochten deze stappen niet tot een oplossing komen, kunnen arbeidsrecht advocaten je ook bijstaan in de rechtszaal. Hier zullen zij jouw rechten beschermen, en opkomen voor jou als werknemer. Er wordt altijd gestreven naar eerlijke en rechtvaardige oplossingen voor beide partijen. 

Veel voorkomende arbeidsrechten

Er zijn verschillende onderwerpen waarbij arbeidsrecht advocaten jou van dienst kunnen zijn. Wellicht het meest voorkomende is het ontslagrecht. Hier vallen meerdere onderwerpen onder zoals ontslag op staande voet, concurrentiebeding, transitievergoedingen, en procedures bij het UWV, de kantonrechter of hoger beroep. Een ander onderwerp waar arbeidsrecht advocaten kunnen helpen is het opstellen en beoordelen van arbeidsovereenkomsten, klachtenreglementen voor ongewenst gedrag, vaststellingsovereenkomsten en pensioenreglementen. Daarnaast kun je ook terecht voor bijvoorbeeld opzegtermijnen, onderhandelingen over proeftijd, CAO-recht, conflicten over loon en alles wat komt kijken bij ziekte en re-integratie. Bij ziekte van een werknemer, of het arbeidsongeschikt raken, kunnen er veel vragen ontstaan over de vervolgstappen. Zoals loondoorbetaling, re-integratieverplichtingen en eventuele aanpassingen op de werkplek. Een arbeidsrecht advocaat kan hierbij adviseren en helpen bij het oplossen van geschillen. 

 

Hoe helpt een arbeidsrecht advocaat

Een arbeidsrecht advocaat kan je op meerdere vlakken ondersteuning bieden. Je kan denken aan juridisch advies. Een arbeidsrecht advocaat kan werknemers voorzien van deskundig advies over alles wat te maken heeft met rechten en plichten op de werkvloer. Er kan informatie gegeven worden over arbeidswetten, arbeidsovereenkomsten, maar ook discriminatie en loon kwesties. Daarnaast kunnen arbeidsrecht advocaten je ondersteunen bij onderhandelingen. In gevallen van conflicten op de werkvloer, zoals ontslag of loonvorderingen kan een arbeidsrecht advocaat bemiddelen. Wanneer een arbeidsconflict niet onderling opgelost kan worden, kan de advocaat de werknemer vertegenwoordigen in gerechtelijke procedures in de rechtbank. Ze kunnen de zaak voorbereiden, bewijsmateriaal verzamelen, pleidooien houden en de belangen van de werknemer verdedigen in de rechtszaal. In sommige gevallen is het voordeliger om een geschil buiten de rechtbank op te lossen. Dit kan via schikkingsonderhandelingen, ook hier kan een arbeidsrecht advocaat bij ondersteunen. De arbeidsrecht advocaat is gespecialiseerd in arbeidsrecht, en heeft veel kennis en expertise over voorschriften,relevante wetten en jurisprudentie. Hij kan de werknemer beschermen en adviseren in arbeidsrechtelijke kwesties.