Dat animatie kijkers trekt is niet zo gek. De combinatie van beweging, kleur en creatieve vormgeving zorgen ervoor dat het je aandacht vraagt. En dat is juist de bedoeling! Animatie kan op verschillende manieren worden gemaakt. Je kan denken aan tekenen met de hand, met behulp van computer graphics, stop-motion technieken of een combinatie van alle. Je kan een animatie laten maken, hierbij worden personages, omgevingen en objecten ontworpen en bedacht. 

Verschillende soorten animatie laten maken

Je kan verschillende animaties laten maken. Maak hier kennis met een paar voorbeelden van verschillende animaties. 

  • 2D. Bij 2D worden personages, objecten en achtergronden gemaakt op een plat vlak. Deze tekeningen worden daarna achter elkaar geplaatst en snel afgespeeld. Daardoor lijkt het alsof de animatie beweegt. 
  • 3D. Waar 2D dus tweedimensionaal is, is 3D driedimensionaal. Bij driedimensionaal wordt er gebruik gemaakt van computer graphics om objecten te maken die kunnen bewegen. Zo kan er dan een interactie ontwikkeld worden in een digitale omgeving. 
  • Stop-motion. Dit is een techniek waarbij fysieke objecten steeds een beetje verschoven worden. Bij elke stand wordt er een foto gemaakt. Wanneer alle beelden achter elkaar worden afgespeeld ontstaat er een bewegend beeld. 
  • Motion graphics. Bij deze vorm van animatie wordt er gebruikgemaakt van grafische elementen zoals tekst, vormen en afbeeldingen. Dit soort animaties zie je vaak in reclamespots!
  • Claymation. Clay zegt het al een beetje; klei. Hier wordt klei gebruikt om personages en/of objecten te vormen. Frame voor frame wordt de klei aangepast om zo een beweging te creëren. Dit is ook een vorm van stop-motion animatie.  

Animatie als communicatiemiddel

Door de bewegingen, kleuren en visuele effecten wordt de aandacht van de kijker vrijwel direct getrokken. Door de fantasierijke wereld die er gecreëerd wordt blijft animatie boeiend en aantrekkelijk om naar te kijken. Informatie kan zo makkelijker gedeeld worden terwijl de aandacht van de kijker vast gehouden wordt. Animatie laten maken kan dus helpen om jouw bericht over te laten komen op publiek. Het heeft ook de kracht om emoties op te roepen, en een connectie met het publiek tot stand te brengen. Personages in animaties kunnen expressieve bewegingen, gezichtsuitdrukkingen en geluidseffecten gebruiken, waardoor de kijker zich meer betrokken voelt bij de personages. Animaties hebben een universele aantrekkingskracht. Het kan worden begrepen door mensen van verschillende leeftijden, culturen en achtergronden. Het overbrugt taalbarrières en kan een gemeenschappelijk begrip creëren. Makers kunnen zo een verhaal vertellen, informatie overbrengen en emoties opwekken op een manier die andere media mogelijk niet kunnen evenaren.