Bij een huis ontwerpen is het eerst van belang om een stuk grond te vinden. Want waar wil je precies je droomhuis laten bouwen? Heb je dat in kaart, dan is het vervolgens zaak om te kijken wat je maximaal wil en kunt lenen. Uiteraard moet je droomhuis wel ergens van gefinancierd worden. Heb je dit allemaal geregeld, dan is het mogelijk om verdere keuzes te maken. Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken welke materialen je wilt gaan gebruiken. Dit is te koppelen aan een wensenpakket waarmee je inzicht krijgt in de totale prijs. Ook is het bij het budget bepalen 10% onvoorziene kosten toe te voegen. Je hebt dan altijd iets extra’s, als de kosten achteraf hoger zijn dan gepland.

 

Het bepalen van de grootte en het aantal kamers

Samen met architect stel je de wensen en eisen op. Zo bepaal je hoeveel kamers je in je nieuwe droomhuis wilt hebben en hoe groot deze kamers moeten worden. Aan de hand van de grootte en aantal kamers kun je een beetje inschatten hoe groot de woning in zijn geheel moet worden.

 

Maak gebruik van een moodboard

Voordat het huis er staat moet er van alles gebeuren. In het begin is het verstandig om veel inspiratie op te doen. Zorg dat je een lijstje maakt van al je wensen en eisen en zorg er daarna voor dat je voorbeeld van inrichtings- en sfeeroplossingen verzamelt. Inspiratie doe je op in bijvoorbeeld winkels, op internet, reclamefolders, tijdschriften en in andere woningen van vrienden of familie. Plak al het materiaal op een A4’tje en maak een moodboard aan op social media platform Pinterest. Je krijgt op deze manier een duidelijk beeld hoe je droomwoning er moet komen uit te zien en wordt alles een mooi geheel.

 

De technische uitwerking

Wil je de uitwerking zelf gaan maken? Het is aan te raden om een architect in te schakelen. Op een website zoals architectenweb.nl vind je allerlei architectenbureaus per provincie. Op deze website kun je ook gelijk voorbeelden bekijken van hun projecten en werk. Zo kan je tegelijkertijd heel makkelijk inspiratie op doen voor je eigen droomhuis. Is het ontwerp van je droomwoning af, dan is het tijd om een aannemer in te schakelen. Deze aannemer zet het ontwerp van de architect om in werkelijkheid. Verstandig is om offertes bij meerdere aannemers aan te vragen, zodat je goed kunt vergelijken en zodoende veel geld kunt besparen. Aan te raden is om aan de aannemer te vragen of ze een afbouwgarantie kunnen toepassen in de offerte. Of dat ze over een insolventieverzekering beschikken. Is het zo dat de aannemer tijdens het bouwen failliet gaat, dan heb je nog altijd de garantie dat ze jouw droomwoning gewoon netjes afmaken.