Een brand kan altijd ontstaan en daarom is het handig om in elk gebouw een grote brandblusser te hebben. Maar wist je dat er diverse soorten branden zijn? En dat elk soort brand een ander soort blusmiddel vraagt? Zo vraagt de ene brand om een schuimblusser, terwijl de andere brand om een CO2 blusser vraagt. Om je hierbij te helpen zijn er verschillende soorten brandklassen. Zo heb je brandklasse A, brandklasse B, brandklasse C, brandklasse D, brandklasse E en brandklasse F. Wat houdt brandklasse A precies in en wat voor soort blusser kun je het beste gebruiken voor deze categorie?

 

Wat houdt een brandklasse A in?

Brandklasse A houdt een brand in van vast stoffen. Je kunt dan denken aan brand bij gordijnen, papier, hout, meubilair en noem maar op. Deze brandklasse gaat niet om waardoor de brand precies is ontstaan, maar meer om het type materiaal dat aan het verbranden is. Vandaar dat het van belang is kennis te hebben van de verschillende brandklassen en wat voor aanpak er voor elke klasse vereist is.

 

Welke soort blusser gebruiken bij brandklasse A?

Bij brandklasse A heb je meerdere goed werkende blussers. Zo kun je denken aan een waterblusser, sproeischuimblusser of een schuimblusser. Belangrijk in dit geval is om rekening te houden dat een CO2 blusser bijna geen effect heeft om de brand te blussen. Vandaar dat een CO2 blusser bij een brandklasse A het beste vermeden kan worden. De brandklasse A zal voor de meest hand liggende brandklasse zijn die het meest voorkomt in het dagelijks leven. Maar dit is niet de enige veel voorkomende brandklasse in het dagelijkse leven. Ook bij alle andere brandklassen moeten de nodige preventieve maatregelen worden getroffen.

 

Zorg voor preventieve maatregelen om brand te voorkomen

Blusmiddelen zijn heel handig om kleinere brandjes te blussen. Maar het is ook verstandig om te kijken naar preventieve middelen. Bij preventieve middelen kun je denken aan bijvoorbeeld controle van de algehele brandveiligheid, droge blusleidingen aanleggen en de doorvoeringen brandwerend maken. Daarnaast is het preventief brandvertragend impregneren een goed idee om te doen, waarbij het niet uitmaakt wat voor soort brand er is. Het is allemaal mogelijk en het is dan ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen zodat je voorbereid bent op eventuele branden.