Als men het heeft over functioneel beheer, dan gaat het om een verbindende schakel tussen ICT en bedrijfsvoering binnen een organisatie. Een functionele beheerder beantwoordt gebruikersvragen en zorgt dat het informatiesysteem op een goede manier blijft functioneren. Daarnaast is de functionele beheerder verantwoordelijk voor verbeteringen en doorvoeren van het systeem. Hierbij wordt de functionele vraag van personeel vertaald naar een technische vraag voor de softwareleverancier of IT afdeling.

 

Hoe zit het met de positionering binnen een organisatie?

Je kunt een functioneel beheerder dus zien als een spin in het web van een bedrijf. De functioneel beheerder is de schakel tussen de afnemers van informatie binnen een bedrijf en de IT afdeling binnen een bedrijf. Gebruikers van informatie binnen een bedrijf hebben niet altijd een goed idee wat een IT afdeling kan doen om de informatievoorziening te optimaliseren. Dat zorgt ervoor dat de IT afdeling vaak te maken krijgt met onuitvoerbare en onduidelijke eisen en wensen van gebruikers. Daarnaast hebben medewerkers van de IT afdeling moeite om de eisen en wensen van gebruikers te interpreteren. Ook vragen IT medewerkers niet goed door. Dat betekent dat de geboden oplossingen van de IT afdeling niet altijd goed aansluiten bij de praktijk.

 

De functionele beheerder is belangrijk binnen een bedrijf

Daardoor is een functioneel beheerder heel belangrijk binnen een bedrijf. Deze medewerker zorgt ervoor dat er een goede vertaling ontstaat van de gebruiker naar het verzoek voor de IT afdeling. De functioneel beheerder heeft zowel kennis van IT als het proces en is daardoor een goede gesprekspartner voor zowel de IT afdeling als de gebruiker. Bij kleine bedrijven is er vaak geen aparte functie voor de functioneel beheerder.

 

Een applicatiebeheerder of een functioneel beheerder?

Het is een misvatting dat een functioneel beheerder ook een applicatiebeheerder is. Er is onderscheid te vinden tussen deze twee functies. Een applicatiebeheerder focust zich op technische werkingen van het informatiesysteem. En dus niet over de inhoud van informatie. De taak van een applicatiebeheerder is gegevens binnen een bedrijf beschikbaar te stellen door middel van het informatiesysteem. Echter worden de functies in de praktijk vaak door elkaar gehaald. Zo is een functioneel beheerder bij een klein bedrijf ook een applicatiebeheerder. Bij grote bedrijven is de scheiding tussen de functies beter te zien.